Live Art for Børn

Live Art for Børn 2014, i Nikolaj Kunsthal i København, var verdens første live art-festival for børn.

Live Art for Børn 2015 fandt sted på ARKEN kunstmuseum i Ishøj, på Moderna Museet i Malmö og i kunstmuseerne i tre andre byer i Skåne.

Live Art for Børn 2016 fandt sted på Kunsthal Nord og Teater Nordkraft i Aalborg 17.-23.oktober.

Live Art for Børn 2017, 13/9-15/9 på S/H i København

Live Art for Børn 2018, 12/4-22/4 på Brandts i Odense

Live Art for Børn 2019, 9/10-16/10 på Teater Nordkraft i Ålborg

Live Art for Børn 2020 fandt sted på Copenhagen Contemporary

Om live art og børn

Live Art er virkelighedsundersøgelser af kortere eller længere varighed, som publikum inddrages i. Live Art er ikke nødvendigvis “live” i alle faser af undersøgelsen, men foretages altid for og med et publikum. Læs eventuelt mere i denne artikel:

Click to access BC3B8rnekunst_artikel2-1.pdf

Undersøgelsen afgrænses af nogle spilleregler eller et koncept. Som man kan se af vores kuratering, har vi en særlig svaghed for værker, der låner børn et råderum indenfor samfund, miljø, økonomi og politik.

“Children are natural explorers of the everyday, and that is what live art does too (…)  live art initiatives that involve children as co-creators don’t just educate kids, but treat them as co-researchers with as much – perhaps more – to contribute as the adults.”          

(Lyn Gardner, The Guardian, 7.4.2016)

“Live Art har meget at tilbyde det generationsoverskridende arbejde for og med børn. Live art er en måde at tænke og handle på, snarere end en fastlåst kunstnerisk disciplin. En stor del af kulturens værdi består i, at live art er eksperimenterede og udforskende i sin tilgang til og forhandling af ideer, eksperimenter og fænomener. Det er samtidig typiske træk ved barndommen som livsfase. Dermed er live art ikke blot en velegnet kunstform for børn, men børn er desuden perfekte medsammensvorne for kunstnerne.

(Alex Eisenberg: playingup.thisisliveart.co.uk )

”Transgenerational kunst udgør en kritik af traditionelle magt- og produktionsforhold indenfor kultur og læring. Den findes der, hvor performancekunsten opdager børn som publikum og allierede, og omvendt – hvor børnene opdager performancekunsten. I stigende grad bruger børn og voksne kunstneriske strategier til at stille spørgsmålstegn ved den binære forskel mellem børn og voksne”.

 Dr. Sibylle Peters, Fundustheater

Et eksempel på vores arbejde er Forschungsheater fra Hamburg. Deres børnebank præsenterede på Live Art for Børn 2015, og arbejder videre med i Horsens  2017. De tager udgangspunkt i børns elementære spørgsmål om penge, eller hvad det vil sige, at noget er “farligt”, og undersøger det metodisk i praksis.

I “Børnebanken” opretter børn deres egen bank og udsteder egne penge og laver aftaler med lokale butikker om at visse varer kan købes for de hjemmegjorte penge. Deres månedlige bestyrelsesmøde for bankens børneaktionærer er offentligt tilgængeligt for et udefrakommende publikum i en teatersal. 

Live Art for Børn 2016 viste vi en dansk udgave af deres 50 Farlige ting (som alle børn bør prøve) på Nordkraft. Fra 2017- har forestillingen spillet snart 100 gange i Danmark, herunder en måned på Folketeatret i København.

På den første Live Art for Børn viste vi “Haircuts by Children” af Mammalian Diving Reflex fra Canada hvor en skoleklasse overtog frisørsalon Stone i København K. og klippede voksne gratis to dage i træk. Vi synes det er utroligt spændende at undersøge relationen mellem børn og voksne.

Ville du lade et barn bestemme din frisure?