Live Art Danmark: Om kunsten at stille spørgsmål.

Live Art Danmark blev grundlagt i 2004. Vi modtager driftsstøtte fra Statens Kunstfonds Scenekunstudvalg – og fra 2025 også fra Københavns Kommunes Lille Storbyteater ordning via Scenekunstpakken. Vi modtog SPRINGprisen (2021), Horsens Børneteaterpris (2023), Arthur Køpckes Mindelegat (2023) og blev Reumert-nominerede til brancheprisen som Årets Teater 2024.

Formålet med Live Art Danmark er at undersøge, hvordan samfundet og verden normalt fungerer. Og at spørge om noget kunne eller burde være anderledes. Og at opfinde og udføre eksperimenter i virkelig tid og rum, der kan gøre os klogere. Til det formål trækker vi især på strategier fra performancekunsten som en selvstændig kunstform, der hverken er teater, musik, dans eller billedkunst.

Siden 2004 har Live Art Danmark præsenteret over 350 internationale kunstnere i Danmark og i udlandet. Fra en base på over 2000 kunstnere udvikler vi borgerinddragende formater med talks, musik, spil, udstillinger og performances til og med kommuner, festivals, kunstinstitutioner og mange flere

Læs Peter Alexander van der Meijdens tale i anledning af Arthur Køpckes Mindelegat her.

Hvad er performancekunst og live art? 

“Live Art is more a way of thinking and doing than a rigid artistic discipline. Much of its cultural value lies in its experimential and exploratory nature – in its approaches to, and negotiation of, ideas, experiences, and things“. (Alex Eisenberg, LADA, London)

Siden 1950ernes New York har performancekunstnere stillet spørgsmålstegn ved alt, og skabt strategier til at undersøge stort set alt i praksis. Den nyere betegnelse “live art” har eksperimentet tilfælles med performancekunst, men foregår i højere grad live, foran og med et publikum, der deltager i undersøgelsen.

Foto: Malle Madsen

Ellen Friis og Henrik Vestergaard – Foto: Malle Madsen

Live Art Danmark er grundlagt i 2004 af Henrik Vestergaard og Ellen Friis. Henrik er M.A. i Teatervidenskab fra Københavns Universitet og Freie Universität i Berlin. Ellen er M.A. i Spatial Strategies (“Interdisciplinær Praksis i Det Offentlige Rum”) fra Kunsthochschule-Berlin, på grundlag af en B.A. i scenografi fra Akademiet for Scenekunst, Norge, og en B.A. i Teatervidenskab fra Københavns Universitet. Begge har arbejdet individuelt som kunstnere i en årrække.

“Live Art Danmark er valgt som aktør i STAY (Gentofte kommunes sommerprogram for børn og unge) på grund af deres lange erfaring med inkluderende, performancebaseret kunstproduktion og -formidling af høj kunstnerisk og pædagogisk kvalitet. Samtidig har Live Art Danmark en særlig forståelse for målgruppen børn og unge og de forskellige forudsætninger og kompetencer, den opvoksende generation kommer med”

(Hilde Østergaard, børnekulturkonsulent, Gentofte kommune, i forbindelse med VIRAK i Øregaardsparken, juli 2020).

Vores bestyrelse udgøres af:

  • Mette Garfield (leder af Bastard – tidsskrift for performancekunst),
  • Matthias Borello (kurator, journalist),
  • Camilla Sort (direktør med særligt ansvar for kreativitet og innovation hos Operate)
  • Bradley Allen (programansvarlig i Tivoli)
  • Helene Nyborg (direktør og kunstnerisk leder for Nikolaj Kunsthal, samt forperson for Foreningen af Kunsthaller i Danmark)
  • Thomas Martinsen (Filantropidirektør hos Operate)

Oversigt alle events gennem årerne: tidslinie24

I sæsonerne 2017/18, 2018/19, 2019/20 spillede vi i 47 byer i Danmark

Oplysninger om drift Tryk eller klik!