Live Art for Børn

Live Art for Børn 2014, i Nikolaj Kunsthal i København, var verdens første live art-festival for børn.

Live Art for Børn 2015 fandt sted på ARKEN kunstmuseum i Ishøj, på Moderna Museet i Malmö og i kunstmuseerne i tre andre byer i Skåne.

Live Art for Børn 2016 fandt sted på Kunsthal Nord og Teater Nordkraft i Aalborg 17.-23.oktober.

Live Art for Børn 2017, 13/9-15/9 på S/H i København

Live Art for Børn 2018, 12/4-22/4 på Brandts i Odense

Live Art for Børn 2019, 9/10-16/10 på Teater Nordkraft i Ålborg

Om live art og børn

“Children are natural explorers of the everyday, and that is what live art does too (…)  live art initiatives that involve children as co-creators don’t just educate kids, but treat them as co-researchers with as much – perhaps more – to contribute as the adults.”          

(Lyn Gardner, The Guardian, 7.4.2016)

“Live Art har meget at tilbyde det generations-overskridende arbejde for og med børn. Live art er en måde at tænke og handle på, snarere end en fastlåst kunstnerisk disciplin. En stor del af kulturens værdi består i, at live art er eksperimenterede og udforskende i sin tilgang til og forhandling af ideer, eksperimenter og fænomener. Dette er samtidig typiske træk ved barndommen som livsfase. Dermed er live art ikke blot en velegnet kunstform for børn, men børn er desuden perfekte medsammensvorne for kunstnerne.

Alligevel er det først for nylig, at Live Arts potentiale for at engagere børn er blevet opdaget – specielt når man sammenligner med kunst, teater, musik og dans. Der er sket en opblomstring af nye måder at tænke og handle på, der bedre kan rumme forbindelsen mellem hvordan børn udforsker verden, og hvad live art går ud på.”

(Alex Eisenberg: playingup.thisisliveart.co.uk )

Live Art er virkelighedsundersøgelser af kortere eller længere varighed, som publikum inddrages i. Live Art er ikke nødvendigvis “live” i alle faser af undersøgelsen, men foretages altid for og med et publikum.

Undersøgelsen afgrænses af nogle spilleregler eller et koncept. Som man kan se af vores kuratering, har vi en særlig svaghed for værker, der låner børn et råderum indenfor samfund, miljø, økonomi og politik.

Et eksempel er Forschungsheater fra Hamburg. Deres børnebank præsenterede på Live Art for Børn 2015, og arbejder videre med i Horsens  2017. De tager udgangspunkt i børns elementære spørgsmål om penge, eller hvad det vil sige, at noget er “farligt”, og undersøger det metodisk i praksis.

I “Børnebanken” opretter børn deres egen bank og udsteder egne penge og laver aftaler med lokale butikker om at visse varer kan købes for de hjemmegjorte penge. Deres månedlige bestyrelsesmøde for bankens børneaktionærer er offentligt tilgængeligt for et udefrakommende publikum i en teatersal. 

Live Art for Børn 2016 viste vi en dansk udgave af deres 50 Farlige ting (som alle børn bør prøve) på Nordkraft. Fra 2017- har forestillingen spillet over 50 gange i Danmark.

På den første Live Art for Børn viste vi “Haircuts by Children” af Mammalian Diving Reflex fra Canada hvor en skoleklasse overtog frisørsalon Stone i København K. og klippede voksne gratis to dage i træk. Vi synes det er utroligt spændende at lege med hierarkiet mellem børn og voksne.

Ville du lade et barn bestemme din frisure?