Performanceopskrifter

Baggrund:

Live Art Danmark har længe været interesserede i opskrifter eller instruktioner nedskrevet af kunstnere, sådan at andre kan udføre deres værker. Det kan sammenlignes med noder eller manuskripter, hvor kunsten både består i forlægget og i fortolkningen af det.

Opskriftsformatet havde sin storhedstid i Fluxus-bevægelsen i 1960erne, hvor kunstnere som Yoko Ono, Erik Andersen udgav mange event scores. Men instruktioner finder man også i den futuristiske kogebog fra 1930, som indeholder opskrifter på madværker, der samtidig er performances. Vi genskabte en af dem på Live Art for Børn 2018 på Brandts:

Vittorio Osvaldo Tommasini (IT)

Marcel Duchamp skrev måske den første opskrift på et værk i årene op til første verdenskrig. https://www.youtube.com/watch?v=TmvBwluoL30

Performanceopskrifter:

I projektet Performanceopskrifter inviterer vi kunstnere i residens på formidlingsafdelingen CC Studio på Copenhagen Contemporary. Projektet begyndte i 2019.

Live Art Danmark er måske de første i verden til at kuratere til en formidlingsafdeling! Det fungerer således at kunstneren omskriver sit værk eller idé til en opskrift, der med det samme kan afprøves på museets gæster, og som CC Studio også kan arbejde videre med, efter at kunstneren er rejst hjem igen til Ghana, Canada, Tyskland eller England.

På den måde kan opskriftsformatet være en stor hjælp for kunstmuseer, der synes, det er besværligt og dyrt at vise performancekunst – sammenlignet med maleri, for eksempel – fordi performance kræver publikums og kunstnerens tilstedeværelse på samme tid.

Opskriftsformatet er en kunstform i egen ret, der kan være yderst poetisk, fx i den futuristiske kogebog eller hos Yoko Ono, og i andre tilfælde kan have karakter af et sæt spilleregler.

Flere af vores projekter har allerede spilkarakter. Det gælder både egne og kuraterede, som da gruppen Hue/Boy udviklede fire spil til Horsens Fængsel. Æskerne rummede historier og roller, der fungerede som et sæt “briller”, man kunne opleve fængslet med.

http://liveart.dk/da/hue-boy/

Opskriftsformatet kan også betragtes som en dokumentationsform. Live Art Danmark har arbejdet en del med dokumentationsformatet, både som video, fotos, skriftlig kritik, børnetegninger og senest Virtual Reality – og altså opskrifter. I vores arbejde med dokumentation leder vi konstant efter måder at fastholde eller genskabe værker på, sådan at den særlige magi i live øjeblikket ikke går tabt.

Om performancekunst: Performancekunstnere udtænker handlinger, der skal undersøge virkelige forhold og spørgsmål; i virkelig tid og rum. Modsat teater skal handlingerne altså ikke udtrykke, symbolisere eller afbilde forhold. Derfor har nuet en særlig status: Undersøgelsen finder sted netop nu, og erkendelserne opstår her og nu. Øjeblikket kan ikke gentages.