Turku Biennial 2013

Museum of History & Contemporary Art – Aboa Vetus & Ars Nova i Turku, Turku, Finland. 2013. Biennalen havde temaet “IDYL”. Som de danske co-kuratorer inviterede vi:

Søren Thilo Funder, Stine Marie Jakobsen og Heidi Hove. Nedenfor ses Søren Thilo Funder: First Citizen, 2013, HD Video, 12’30, still from video.

20094.670_376

Heidi Hove er inspireret af fortiden – af de arkæologiske fragmenter i Aboa Vetus og to barndomsminder. En er et stykke glasskår fra haven, som sårede hendes fod. Den anden handler om hendes morfar, en landmand, som har samlet alle de sten, han har fundet på marken. I sin installation på biennalen, udstiller Hove glasskår og porcelænsstykker fra barndomshaven – nogle sidestillet med designeres visioner af originalerne. En anden del af hendes installation er et fotografi af morfarens sten-monument kombineret med en stor kampsten derfra.

“Hvis idyl er en mønt, står ordet gæld indgraveret på bagsiden”, siger Søren Thilo Funder om sit bidrag til biennalen – et videoværk, som er en renactment af en dokumentarisk optagelse fra 1949, hvor en terapeut planter et traumatisk skyldkompleks i en patient under hypnose. Skyld holder samfundet sammen gennem finansielle institutioner og et internaliseret erstatningsansvar: At være borger er at stå i gæld.

Stine Marie Jacobsen har udspurgt tilfældige forbipasserende om deres personlige idyl. Resultatet blev et antal polariserede, politiske visioner. Men ’no man is an island’, og det ideelle samfund er et kompromis, der forhandles frem. I sit video-værk til biennalen har hun ladet en lille gruppe fremmede sammen spinde en idyllisk fortælling med inspiration fra forhistoriske, orale traditioner.