VR Arkivet for Performancekunst

Siden vi grundlagde Liveart.dk i 2004 har vi undersøgt, hvordan man bedst dokumenterer performancekunst. Vi har undersøgt foto, video og andre digitale medier. Vi haft seminarer, workshops og kurser i performativ writing som dokumentationsform, og vi fortsætter med at undersøge, hvordan man kan fastholde den levende glød i en live performance. Hvordan kan live-oplevelsen bevares?

Virtual Reality tilbyder flere helt nye dimensioner til dokumentationen af performancekunst, for VR kan indfange både rummet, stemningen, relationen til publikum, og handlinger, som foregår flere steder i rummet på én gang. Når man (gen)oplever værkerne med VR briller på, kan man se i alle retninger og fokusere på dét, man selv synes er spændende. Man kan se optagelsen igen, og fokusere på andre detaljer. Det vil sige at det bliver en unik, aktiv, medperformende oplevelse at se dokumentation af performancekunst! Ligesom en live oplevelse af performancekunst altid er unik, vil oplevelsen af dokumentationen nu også være det.

Potentialet af virtual reality som dokumentation af performancekunst kan næppe overvurderes. Performancekunst har siden begyndelsen af 1900-tallet været begrænset af sine særlige produktionsforhold. Det er svært at komme til at opleve kunstformen live, at dokumentere den, og at sammenligne og analysere værker.

Men med VR Arkivet er vi ved at opbygge et arkiv, hvor forskere, kunstnere, studerende og lægfolk kan opleve performancekunst værker, som om de selv var tilstede. Det er vores håb at det  vil der være grobund for en udviklingen af litteratur og forskning i feltet, der også vil virke tilbage på kunstnernes aktivitet indenfor kunstformen, sådan at hver enkelt ny performancekunstner ikke altid er nødt til at starte helt fra bunden på grund af manglen på indsigt i tidligere værker, eller manglende økonomi til at besøge internationale festivaler.

En festival i lommeformat:

Torsdag 31. august 2017 åbnede vi VR arkivet på Meter Space som en del af Cph Art week og har siden vist det på Copenhagen Contemporary og Blackitude i Yaounde i Cameroon.  Kom og oplev performance kunst dokumentation med Virtual Reality briller og drik et glas vin med os.